CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 8 kez ilana çıkılmasına rağmen, akademik kadrosu oluşturulamayın Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sorununu, TBMM gündemine taşıdı.
Bu yıl eğitime başlaması planlanan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde akademik kadro sıkıntısı yaşanıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuyla ilgili soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, tıp fakültesi için ilan edilen 10 profesör kadrosuna yalnızca 6 profesörün müracaat yaptığını açıkladı. 8 kez ilan edilen 8 doçent kadrosuna ise bugüne kadar müracaat eden doçent sayısı 5’te kaldı.
ZORUNLU KADRO NEDEN OLUŞTURULAMIYOR?
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2017-2018 eğitim –öğretim yılında eğitime başlayacak olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşanan akademik kadro sorununu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Gürer, önergesinde Niğde Ömer Hamisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin akademik kadrosunun oluşturulması için hangi branşlarda ne kadar müracaat yapıldığını, defalarca kez ilana çıkılmasına rağmen zorunlu kadronun neden doldurulamadığını sordu. CHP Milletvekili Gürer, ayrıca Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan doktorların müracaatlarıyla ilgili sonuçların da açıklanmasını istedi.
8 KEZ İLAN EDİLDİ AMA MÜRACAAT YETERSİZ
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, tıp fakültesinin birimlerine alınacak öğretim üyesi ilamı için 8 kez alana çıkıldığını, bu ilanlarda yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörler başvurularının kabul edildiğini belirtti.
10 KİŞİLİK KADRO İÇİN 6 BAŞVURU
Bakan Yılmaz 8 kez ilan edilmesine rağmen 10 profesör kadrosu için 6 profesörün, 8 doçent kadrosu için de 5 doçentin müracaat ettiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, ilan edilen 75 yardımcı doçent kadrosu için de 91 müracaatın bulunduğunu açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeliği kadrolarına başvuru koşulları ve uygulama ilkesi yönetmeliği hükümlerine göre öğretim üyelerinin alınacağını, söz konusu kanun ve yönergede İlana başvuracak adayların yabancı dil ve bilimsel yeterliliğe ilişkin hangi kriterleri sağlaması gerektiğini vurguladı.
Niğde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinden toplam 26 Uzman Doktorun Yardımcı Doçentlik kadroları için çıkan ilanlara başvuruda bulunduklarını bildiren Bakan Yılmaz, bunlardan 1 kişinin 2547 sayılı Kanunun 23/10-2 maddesi gereğince yapılması zorunlu olan Yabancı Dil Sınavına katılmadığını 6 kişinin ise zorunlu olan bu Yabancı Dil Sınavında başarısız olduğunu 1 kişinin ise Üniversitenin Akademik Değerlendirme
Kurulu Kriterlerini geçemediğini, 4 kişinin atama sürecinin devam ettiğini kaydetti.
GÖNÜL İSTERDİ Kİ…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise tıp fakültesinin Niğde için bir ihtiyaç olduğunu belirterek, “Gönül isterdi ki Niğde’miz yıllardır özlemini çektiği tıp fakültesine, tüm ihtiyaçları karşılanmış, altyapısı tamamlanmış, akademik kadrosu oluşturulmuş bir şekilde girsin. Ancak, maalesef bu yıl öğrenci alımı yapılması planlanan tıp fakültesinin özellikle akademik kadro kurulması konusunda sorun yaşanması düşündürücü “dedi.
HAVAALANI OLSAYDI…
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öğretim üyesi eksikliğinin giderilememesinin belli başlı sebeplerinin bulunduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Niğde Orta Anadolu’nun en önemli merkezlerindendir, ne yazık ki Niğde çok alanda ihmal edildi. Çevre iller gelişti Niğde geriye gitti. Çekim merkezi olacak özellikleri değer verilmedi. Tarım, turizm gibi alanlarda atılım sağlanmadı. Olanaklar sınırlı olunca tercih edilirliği düştü. 20 yıldır yapılması beklenen havaalanı için henüz bir girişimde bulunulamamış olması da öğretim üyelerinin Niğde’yi tercih etmemeleri için önemli bir etkendir. Niğde Tıp Fakültesi ciddi bir ihtiyaçtır ve bir an önce kadroları oluşturulup eğitime Ve tedavi sürecine geçmelidir” dedi.
Bilindiği gibi YÖK tarafından, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 2017-2018 akademik yılında açılacağı ve 60 öğrenci alınacağı açıklanmıştı.