Saglik-sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu;
Adana İlindeki sağlık kuruluşlarında hekim dışı personelin büyük bir kısmı sabit üstü ek ödeme almadığını belirterek , Bu sorunu gündeme getirmek için gün boyu her Hastanenin önünde konu ile ilgili basın açıklaması yapılacağını belirterek ilk açıklamayı Dr.Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesinde yaptı.
Nennioğlu yaptığı açıklamada
“Bugün burada beni dinlemeye gelen kıymetli arkadaşlar.
Sizlere klasik, uzun, katılanları sıkan bir giriş konuşması yapmayacam .Çünkü şu an burda ve birçok yerde yaptığımız yada yapmayı planladığımız basın açıklamaları bugüne kadar yapılanların aksine öylesine sendikada basın açıklaması yapıyormuş dedirtmek için ve yahut ta dostlar bizi alışverişte görsün diye değil hedefi net , farklı farkındalığı olan bir basın açıklamasıdır dolayısıyla bu harekete yakışanı klasik bir giriş yapmamak kendi karakterine uygun farklı net bir giriş yapmaktır.
Saygıdeğer sağlık çalışanları arkadaşlarım;
Yapmış olduğumuz sağlık hizmeti hem bir bilim hem de bir sanattır. Bizler belki de dünyanın en eski sanatlarından biri olan sağlık hizmetleri sunumunu gerçekleştirirken kendi özel hayatımızdan ve sağlığımızdan ödün vermekteyiz. Evde kendi hasta eşimizi, annemizi ,çocuğumuzu bırakıp başkalarının eşine çocuğuna annesine babasına bakmak için gece gündüz demeden insani olmayan 24 saat gibi çalışma koşulları altında hastaneye koşmaktayız. Bütün bunların karşılığında bizlere uygun görülen maaş maalesef şu anda kamuda çalışan memurlar arasında en düşük seviyede seyretmektedir .İdarenin bunu düzeltmek için yaptığı ek ödeme yada performans gibi uygulamalar bu gerçeği değiştirmemekte yamadan öteye gitmemektedir. Çünkü ek ödeme ve performans gelir olarak görülüp vergisi kesilmekte ama maalesef emekli keseneğine gelir değildir diye saçma sapan bir bahane ile işletilmemekte buda emeklilik yıllarında bizlere yine en düşük ikramiye ve en düşük emekli maaşı olarak dönmektedir. Bizler bu konu ile ilgili hükümetten acil olarak çözüm üretmesini beklemekte ve dünyanın belki de en fedakar sanatını icra eden sağlık çalışanlarına haklarının verilmesini istemekteyiz.
Kıymetli Hazirun ;
Bugün gündem maddemiz 1961 yılında yayınlanan çeşitli dönemlerde üzerine eklemeler yapılarak bugünkü haline alan güncelliği, geçerliliği ve de tesiri kalmamış 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendir me (Rehabilitasyon) tesislerine verilecek döner sermaye kanunu hakkında olacaktır.
Bu güne kadar meslek birlikleri yada sendikalar performans ile ilgili itirazlarını belli bir günde ve belli bir kurum önünde yapıp dağılmakta soran olursa da kardeşim işte açıklama yaptık daha ne yapalım diye kendilerini işlerini layıkıyla yaptık temizliğine çıkarmaktaydı
İşte biz bu duruma hayır diyerek performans dağıtılma karakteri birbirinden farklı olan her bir kurum önünde ayrı ayrı ve tek gün içerisinde yine o kuruma has bir açıklama yapmak bu ilk defa yapılan bir fırtına olduğu için bunun farkındalığından faydalanarak muhatapları harekete geçirmek tespit değil çözüm önerilerimizi dinletmek asıl maksadımız olarak ön plana çıkmıştır.
01.il olan Adana’mızın nevi şahsına münhasır insanlarına yakışır yapmış olduğumuz marjinal sendikacılık hareketlerine bir yenisini ekleme mutluluğunu taşırken gündem konumuza girmek Dr.Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı ve Hastanesi ilgili söyleyeceğim hususların yönetim kademesi ve bakanlık tarafından dinlenip çözüm bulunmasını ivedilikle istemekteyiz
Dr.Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı ve Hastanesinde,çalışan Hekim dışı Personel 2019 yılının son aylarında Sabit ek ödeme dışında hiç performansa dayalı döner almamıştır.
Yeni yıla yeni bir başlangıç yapmak için Şube Başkanlığımız 31.01.2020 ve 1291 sayılı yazısı ile ‘’Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Ek Ödemeleri Daire Başkanlığı tarafından 2020 Ocak ayından itibaren döner sermayenin dağıtım usulüne ilişkin döner sermaye komisyon karar tutanağının yayınlandığını ve Ocak ayı itibariyle sağlık tesislerinde döner sermayeden yapılacak hazine payı kesintisi % 1 olup, dağıtılacak döner sermaye de % 46 ya kadar yükselebileceğini Dr.Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı ve Hastanesine bildirmiştir.
Ancak Hastane Döner Sermaye dağıtım komisyonu % 41 dağıtılmasına karar vererek ; Genel İdare Çalışanları ,Hizmetliler ve Teknisyenler sabit üstü hiç ek ödeme alamazken riskli ve özellikli birimde çalışan 1. Derecenin 4. Kadamesinde maaş bir hemşire en 2000 TL alması gerekirsen sadece 116 TL almıştır.
Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü alamamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya alamamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar.
Sistemde uzun zamandır köklü değişiklikler yapılmadığından, yanlış uygulamalar ve yönelimler artmıştır.
Döner Sermaye ek ödmesi ile ilgili acilen alınması gereken önlemler:
– Dağıtılabilir Döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, Döner Sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir.
– Döner Sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır.
– Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir(Sadece Sağlık Bakanlığı çalışanları sabit ek ödemeyi döner sermayeden alıyor ve vergi matrahına dahil ediliyor).
– Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır.
– Tasarruf etmek adına çalışanların nöbet ücretlerini ödememek için fazla mesailer izine dönüştürüp zaten eksik personel ile çalışan servislerde iş yükü daha da artmaktadır. Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır.
– Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergilerinin kaldırılması sağlanmalıdır.
– 13 Yıldır artmayan SUT fiyatlarının artırılması gerekmektedir.
– Hastanelerin borçları sağlık çalışanlarına yansıtılmamalıdır.
Özellkle Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi gibi dal hastanelerinin yatak fiyatlarında en az %50 artış sağlanarak rahatlama sağlanması gerekmektedir.
Sağlık-sen Genel Merkezimiz ve tüm Teşkilatımız Döner Sermaye ek ödeme sisteminin değiştirilmesi için gerekli gayreti göstermektedir.
Acil önlem alınmaz ise ,bundan sonra hekimler dahil tüm sağlık çalışanları sadece sabit ek ödemeye mahkum kalacak ve sistem tamamen çökecektir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının tamamına yansıyacak acilen köklü bir değişiklik yapmalı, bu arada da ilimizdeki sağlık kurumları mümkün olduğunca yüzde 46 olarak dağıtılmalıdır.Bunun için her hastanede döner sermaye komisyonlarına katılmaktayız.
Bu sorunların takibi ve çözüm önerileri için var Sağlık-sen Teşkilatı olarak var gücümüzle çalışacağız.” Dedi