Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer’in kamu ve özel sektör işbirliğiyle ülkemizde yürütülen projelerle ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Elvan, yap-işlet-devret modeli ile 3, yap-işlet-kirala modeliyle de 10 projenin yürütüldüğünü, her iki modelle yürütülen toplam 13 projenin bedelinin ise 15,5 Milyar TL olduğunu açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde kamu ve özel sektör işbirliği ile ülkemizde değişik projelerin yürütüldüğünü, kurumsal varlıkların mülkiyetinin kamuda kalsa da işletme ve kullanım haklarının özel sektör tarafından üstlenildiğini belirtti.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde “yap-işlet devret”, “yap-işlet”, “yap-işlet-kirala” modelleriyle son 3 yılda başlatılan projeleri ve bu projelerin mali tutarlarının ne kadar olduğunu sordu. Gürer ayrıca, son üç yılda “İşletme hakkı devri” olarak tanımlanan proje sayısını bunların mali değerlerinin ne kadar olduğunun açıklanmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kalkınma Bakana Lütfi Elvan, kamu ve özel sektör işbirliği ile hazırlanan projelerden “yap-işlet-devret” modeli ile yürütülen toplam proje sayısının 3 olduğunu, bu projenin sözleşme dönemi rakımlarıyla toplam tutarının 7,2 milyar TL olduğunu bildirdi.
Bakan Elvan, “yap-kirala-devret” modeli ile başlatılan proje sayısının ise 10 olduğunu, bu projelerin toplam tutarının 8,3 milyar TL olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “işletme hakkı devri” olarak tanımlanan proje sayısının 14, bu projelerin toplam mali değerinin ise 5 milyar Dolar olduğunu bildirdi.
“Yap-İşlet” modeli ile başlatılan proje olmadığını kaydeden Bakan Elvan, “yap-işlet-devret” ve “yap-kirala-devret” modeli ile başlatılan projelerin toplam sayısının 13 olduğunu bu projelerin toplam değerinin ise 15,5 milyar TL’ye denk geldiğini kaydetti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “AKP hükümetlerinin uygulamaya aldığı bazı projelerde yapılan sözleşmelerin uygulanmasında sorunlar oluşmaktadır, taahhüt edilenin gerçekleşmemesi ile kamuya ek külfet gelmektedir. Bu da vatandaşa dolaylı yük getirmektedir. Yapılan uygulama örneklerinde yaşanan sorunların varlığı dikkate alındığında geleceği ipotek altına alınan projelerden fayda değil olumsuzluklar doğmaktadır. Kamu olanakları ile borçlanmadan yapılabilecek uygulamalar yerine, uzun vadeli anlaşmalarla, geleceğe dönük, sorunları artırabilecek düzenlemeler yapılmaktadır. Ayrıca adı farklı tanımlanıp temeli borçlanmaya dayalı her uygulamada oluşabilecek risklere alternatif uygulamalar geliştirilmesi doğru olandır” dedi.