Diyanet işleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, Cuma Namazında Hutbe okudu, Erbaş hutbenin ardından vatandaşları İstanbul’un fethinin 566. yıl dönümü dolayısıyla Bugün akşam Yenikapı Meydanı’nda kılınacak Enderun teravihi ve büyük dua buluşmasına davet etti.
Başkan Erbaş, “1 Haziran Cumartesi, akşam İstanbul fethinin 566. yıl dönümü münasebetiyle ecdadımızı ve aziz şehitlerimizi anmak, okunan yüzbinlerce hatm-i şerifin duasını yapmak ve enderun usulü teravih namazı kılmak üzere hep beraber Yenikapı Milli İrade Meydanı’nda olacağız.
Yenikapı Meydanı’nda Enderun teravihi kılacaklarını belirterek, “Hedef 313 bin kişiyle bir Enderun teravihi. Bedir’de 313 mücahit vardı. Şimdi hep birlikte bu 313’ün yanına 3 sıfırı da koyarak, 313 binle Yenikapı Meydanı’nda Enderun teravihini Diyanet Vakfı’nın organizesinde orada yaşayacağız.
2015 yılı Ramazan ayında Diyanet TV’de sahur programına konuk olan Neyzen Ahmed Şahin,“enderun usulü teravih”i anlatıyor.
Söz konusu programda Ahmed Şahin, enderun usulü teravih namazını şöyle tanımlıyor:
“Seçilmiş güzel sesli müezzinler tarafından, teravih namazının tervihalarında (dört rekât aralarındaki dinlenmeler); ramazanın ruhuna uygun, namazın huşusunu artıracak makam geçkileriyle icra etmek için değişik makamlarda eserler, ilahiler okunması ve salatuselam okunmasıdır.
Buradaki diğer bir ayrıntı ise müezzinlerin okuduğu makama uygun olarak imam hatibin, bir sonraki dört rekâtı o makamda kıldırmasıdır. Bazen de imam makam değiştirir ve bu defa müezzinler o makama uygun ilahiler okurlar.”
Neden enderun usulü?
Bu teravih usulünü ilk başlatanlar Enderun Mektebi hocaları olduğu için bu adı almıştır.