İyi Parti Adana Milletvekili İsmail KONCUK, TÜİK Verilerine göre TÜRKİYE’ de 2017 yılında toplam 1 milyon 202 bin 716 adet trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların 1 milyon 20 bin 47 adedi maddi hasarlı, 182 bin 669 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır. Maalesef bu sayılar her yıl katlanarak artmaktadır. Trafik kazası mağdurları trafik kazaları sonucu engelli olmaları, çalışamamaları nedeniyle sigorta şirketleri tarafından mağdurların hak ettiği tazminatların çok altında sunulan teklifleri kabul etmek zorunda kalmaktadır. Yine TÜİK verilerine göre 2018 yılında 22 milyondan fazla araç trafiğe kayıtlı olup bütün araçlar için trafik sigortası yapılmasının zorunlu tutulduğu göz önüne alındığında sigorta şirketlerinin devasa kazançlar elde ettiği görülmektedir.
KONCUK, Trafik kazalarında tazminat taleplerinde sigorta şirketlerinin lobisi sonucu sigorta şirketine başvuru ve sağlık kurulu raporunun alınması dava şartı haline getirilmiştir. Süregelen zaman içerisinde sigorta şirketlerinin lobisinin baskıları sonucu Engelli Sağlık Kurulu Raporu alınmasına yönelik yönetmelik sürekli değişmiş ve kazazedelerin maluliyet raporu alması zorlaştırılmıştır. Yargılamanın uzaması durumunda çalışamayacak durumda olan engellilerin ekonomik ve sosyal olarak korunması, hak ettiği tazminatın çok altında bir tazminatı kabul etmek zorunda kalmamaları adına devlet tarafından hiçbir önlem alınmadığı görülmektedir.
İyi Parti Adana Milletvekili İsmail KONCUK, Son olarak Sigorta şirketlerinin baskısı sonucu 20 Şubat 2019 tarihinde alelacele, kazazedelerin görüşü alınmadan, sivil toplum kuruluşları sürece dâhil edilmeden Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik çıkarılmıştır. Bu yönetmeliğin çıkarılma süreci, içeriği irdelendiğinde sadece sigorta şirketlerinin talepleri doğrultusunda hazırlandığı, mağdurların haklarının ve hak arama hürriyetinin ihlal edildiği anlaşılacaktır. Anayasaya göre korunmaya muhtaç trafik kazalarına bağlı engelli kalanların sermaye şirketleri olan sigorta şirketlerine karşı korunması için hiçbir tedbir öngörülmemiştir.
1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 5 nci maddesinde Engellilik durumunun tespit ve uygulama esasları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığının görüşleri alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirleneceği düzenlenmiş olmasına rağmen 20 Şubat 2019 Tarihli Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’te Milli Eğitim Bakanlığı’nın görüşü alınmamış ve müştereken çıkarılan yönetmelikte Maliye Bakanlığı dahil edilmeden müşterek yönetmelik çıkarılmıştır. Bu husus yönetmeliğin tartışılmadan, alelacele, sigorta şirketlerinin taleplerine göre yönetmeliğin hazırlandığını, mağdurların tazminat haklarının sigorta şirketlerine peşkeş çekildiğini göstermektedir. Kanunun açık düzenlemesine rağmen kanunun hilafına çıkarılan yönetmeliğin başka bir açıklaması olamaz.
KONCUK, 20 Şubat 2019 tarihli yönetmeliğin 15. Maddesi ve 23642684 sayı ve 2019/06 numaralı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce çıkarılan genelge ile trafik kazalarına bağlı engellilik durumunda trafik sigorta poliçesinin düzenlenme tarihinde yürürlükte olmayan yönetmeliğe göre rapor düzenlenmesinin öngörülmesi ile kazazedelerin kazanılmış hakları ellerinden alınmıştır. Kazanılmış hakların kanun yoluyla bile ortadan kaldırılması hukuken mümkün değil iken bu yönetmelik ile kazazedelerin kazanılmış hakları ortadan kaldırılmıştır. Yönetmeliğin 15. Maddesi kazanılmış hakları korumak bir yana dursun kazanılmış hakları ortadan kaldırmak amacıyla yönetmeliğe eklenmiş bir maddedir.